De kerstborrel leidt tot ontslag op staande voet na 25 jaar dienstverband

De kerstborrel leidt tot ontslag op staande voet na 25 jaar dienstverband

Bedrijfsuitjes kunnen nog wel eens aanleiding vormen voor personeelsperikelen. De tijd van de kerstborrels met collega’s en leidinggevende ligt nog niet ver achter ons. Uit de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden blijkt dat misdragingen tijdens deze borrels ook arbeidsrechtelijke consequenties kunnen hebben.

In deze zaak kreeg de werknemer tijdens de kerstborrel, na het nuttigen van veel alcohol, een discussie met de directeur. Dit gesprek eindigde in de ruziënde sfeer en werknemer gaf bij collega’s aan dat hij de directeur ‘door midden wilde schoppen’ en ‘voor zijn kop’ wilde slaan. Aan het einde van de borrel viel de werknemer de directeur ook daadwerkelijk aan en probeerde hij hem te slaan. De werknemer is op staande voet ontslagen.

De werknemer was het niet eens met het ontslag. Als argumenten voerde hij aan dat de gevolgen voor het ontslag zeer groot voor hem waren (hij is 58 jaar oud en had een dienstverband van 25 jaar), de alcohol vloeide rijkelijk tijdens de kerstborrel en hij is een diabetespatiënt waarbij zijn insulinegebruik in combinatie met alcohol kan leiden tot agressief gedrag.

Het Hof ging hier niet in mee en oordeelde dat het ontslag op staande voet terecht is gegeven. De gedragingen van werknemer tijdens de kerstborrel waren onacceptabel. Bovendien is hij zelf verantwoordelijk voor het nuttigen van teveel alcohol. Het gedrag van de werknemer wordt gezien als ernstig verwijtbaar handelen.

Ontslag op staande voet is een complexe en casuïstische aangelegenheid. De consequenties van een ten onrechte gegeven ontslag op staande voet kunnen groot zijn. Wilt u zich laten adviseren over de vraag of een ontslag op staande voet wel of niet gerechtvaardigd is? Neem dan contact met ons op.



Geef een reactie

Scroll Up